
PERTH AND KINROSS LICENSING BOARD 
 

GUIDANCE NOTE TO ACCOMPANY OPERATING PLAN 
 

 
The operating plan must accompany an application for a premises licence 
under section 20 of the Licensing (Scotland) Act 2005. 
 
The operating plan may be scanned for computer purposes and should be 
completed in typescript or, in block capitals using BLACK ink. The Board will 
accept electronic transmission of the form but would still require a signed hard 
copy sent separately.  
 
Where possible, all writing should be contained within the BOXES where 
these are provided.  
 
Where YES/NO answers are required, the non-applicable answer should be 
crossed out. 
 
The extent to which questions should be answered will be proportionate to the 
complexity or otherwise of the use to which the premises are to be subjected. 
For example, comparatively fewer details may be required for an applicant 
who intends to sell alcohol for off consumption in a village store as opposed to 
other premises which may have many different uses.  
 
Question 1  
 
This question seeks to establish whether alcohol will be sold for consumption 
on the premises, off the premises, or both. This information is needed 
because the Act allows for different licensing hours for on-sales and off-sales 
where both are offered. 
 
Question 2  
 
This question requires a statement of CORE times when alcohol is being sold 
for consumption ON the premises. The table should be completed to show for 
each day, the time the premises will OPEN for the purposes of selling alcohol 
and the time when the premises will CLOSE for the purposes of selling 
alcohol (the terminal hour). 
 
Applicants should note that if they operate a premises where different 
activities are carried on, and where alcohol is sold at different times, then 
these will need to be set out. For example, a hotel may need to specify 
different hours for a bar, restaurant and function room. A public house which 
is part of a larger premises with a night club may need to do the same.  
 
Question 3 
 
This question requires a statement of CORE times when alcohol is being sold 
for consumption OFF the premises. The table should be completed to show 



for each day, the time the premises will OPEN for the purposes of selling 
alcohol and the time when the premises will CLOSE for the purposes of 
selling alcohol (the terminal hour). Please note that under the new Act, off 
sales will only be able to take place between 1000hrs and 2200hrs, Monday 
to Sunday.  
 
Question 4  
 
This question seeks to establish if the Applicant intends to operate the 
premises continuously throughout the year or on a seasonal basis. Where the 
applicant intends to operate on a seasonal basis, details of when the 
premises will be open for business should be provided. This seeks to identify 
any occasions when extensions to licensed hours may be required, for 
example over the Festive Period.  
 
Question 5  
 
This question deals with other activities or services which may be provided in 
addition to the sale of alcohol during core hours and outwith those core hours. 
 
Applicants should indicate what activities or services they intend to provide by 
confirming YES or NO in each of the categories given.  
 
When completing this section applicants should have regard to the contents of 
the Licensing (Scotland) Act 2005, section 23(5)(d) which establishes the 
grounds for refusal for a premises licence with regard to the nature of 
activities proposed to be carried on in the subject premises. Whilst section 
20(4)(d) of the Act requires that the operating plan contains a statement of the 
times at which any other activities in addition to the sale of alcohol are to be 
carried on in the premises, the operating plans need not show the exact start 
and finish times of all activities listed in the plans. The operating plan allows 
for a general statement to be made that the activities listed in the plan will 
take place during and/or outwith licensed hours.  
 
In the case of off-sales premises or mixed use premises which make sales of 
products other than alcohol, for example, newspapers, groceries etc. there is 
no requirement for these activities to be included within the operating plan, 
since any licence issued under the Act relates to licensing of alcohol. 
 
Question 5(g) 
 
The purpose of this question is to establish whether the premises fall under 
the definition of “late opening” premises, as these are subject to additional 
conditions. It would be of great assistance to the Board if those operating 
premises after 0100hrs could also indicate in section 5(g) whether  
 

(a) the primary function of the premises is the service of food 
(b) the premises includes at least 6 letting bedrooms. 

 
 



 
 
Question 6  
 
For the purpose of this Act a “child” means a person under the age of 16 
years and a “young person” means a person aged 16 or 17 years.  
 
6(b)  
 
You should state here any terms or “rules” you have in relation to children 
being admitted to the premises. 
 
6(e)  
 
Please remember to include reference to toilets, corridors and letting 
bedrooms (if you have them).  
 
Question 7  
 
Applicants are asked to confirm the proposed capacity of the premises they 
wish to be licensed. Any figure provided may be verified, for the purposes of 
overprovision by or on behalf of the Licensing Board.   
 
In relation to on sales premises, the capacity is to be the maximum number of 
customers which can be accommodated in the premises at any one time. 
 
In relation to off sales, the capacity is to be the amount of space given over to 
the display of alcohol for sale. 
 
Question 8  
 
Where the application is for the grant of a provisional premises licence there 
is no requirement to complete this question. 
 
An individual may not be the premises manager of more than one licensed 
premises at the same time.  
 
The Act requires that an operating plan must detail the name of the person 
who will be the premises manager. However, during the transition period, 
the operating plan may be submitted without this information. This 
information has to be provided though by 1 September 2009.  


